Billedsprog
Kommunikation via billeder og ord
Jeg har arbejdet med billedsprog siden 1998, da jeg ved et tilfælde opdagede, at tegninger kan bruges som et supplement til tænkningen. Tegninger kan hjælpe en patient til at forstå og forholde sig til det bevidste og det ubevidste i patientens indre - til at skelne mellem fantasi og virkelighed.
"Billedsprog - fortællinger i ord og billeder, en genvej til sindet" (Nyt Nordisk Forlag, 2010) er baseret på 65 case stories, som giver læseren indblik i psykoterapeutiske forløb, der hver strækker sig over fire sessioner à 1/2 times varighed. Bogen belyser arbejdsprocessen og de opnåede behandlingsresultater hos ti ældre og to yngre patienter.
Bogen beskriver, hvordan patient og terapeut i fællesskab udvikler en fortælling med ord og tegninger, der kan hjælpe patienten med at finde vej til det, der plager patienten, og som patienten ikke umiddelbart er bevidst om. Med simple tegnede figurer opstår der en interaktion mellem patient og terapeut. Patienten udtrykker sig gennem terapeuten. Distancen via fortællingen muliggør, at patienten kan tale om noget af det, der er svært at tale om.
Læseren får gennem bogen mulighed for at følge terapeutens arbejdsmetode meget tæt - billede for billede og ord for ord.
Bogen henvender sig først og fremmest til behandlere, der arbejder med patienter, der lider af angst, men kan også læses af andre med interesse for, hvad angst kan være, hvordan angst kan opstå, og hvordan patienten kan hjælpe sig selv.